Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση μαθητών στο δημαρχείο Ιλίου

Την Τρίτη 15 Μαρτιου μια ομάδα απο περίπου 150 μαθητές-τριες του 2ου και 12ου γυμνασίου συγκεντρώθηκε έξω απο το δημαρχείο Ιλίου διαμαρτυρόμενη για την επικείμενη συγχώνευση των δύο σχολειων. Οι μαθητές κρατούσαν πανό εναντια στίς συγχωνεύσεις,και φώναζαν συνθηματα. Η κίνησή τους αυτή ξάφνιασε ευχάριστα τους περαστικούς, τους γείτονες αλλά και εμάς τους ίδιους.

Τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λακωνία, Ιωάννινα κ.α) έχουν ξεκινήσει καταλήψεις τόσο γυμνασίων όσο και λυκείων με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για το "νέο σχολείο"που μεταξύ άλλων προωθεί και τις συγχωνεύσεις σχολείων.

Τί είναι ομώς οι συγχωνεύσεις σχολείων; Με το νέο νομοσχέδιο προτείνεται η συγχώνευση τουλάχιστον του 20% των σχολείων της Αττικής και πάνω απο το 30% τη επαρχίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι θα δημιουργηθούν σχολεία στα πρότυπα των σχολικών συγκροτημάτων, στα οποία θα στεγάζονται και οι μαθητές των σχολείων που έκλεισαν.

Αμέσως, και χωρίς πολύ σκέψη αντιλαμβάνεται κανείς ότι στα "καινούργια σχολεία", θα γίνεται το αδιαχώρητο, 500 και πλέον μαθητές θα στεγάζονται σε ένα σχολείο το οποίο ειναι φτιαγμένο για πολύ λιγότερους, μιας και δεν πρόκειται να φτιαχτούν νέα σχολεία. Απ' την άλλη οι μαθητές θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά σε αρκετά μεγαλύτερες αποστάσεις. Έτσι η καθημερινότητα του μαθητή γίνεται ακόμα πίο εξουθενωτική μιάς και ένα μεγάλο μέρος του "ελεύθερου χρόνο" του (sic) θα το περνάει πλέον στις μετακινήσεις. Και αν κάποιος βιαστεί να πεί : "τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά" ας έχει στο μυαλό του τα παιδιά των σχολείων τις επαρχίας που καθημερινά θα αναγκάζονται να μετακινούνται 10-20 χιλιόμετρα.

Και γία να μην ξεχνάμε απο πού αρχίσαμε, η αφορμή για το ξεκίνημα των καταλήψεων ίσως είναι οι συγχωνεύσεις των σχολείων αλλά οι αιτίες είναι διαχρονικές, είναι η ίδια η καταπιεστική φύση του σχολείου είναι η έλλειψη ξεγνoιασιάς και ελεύθερου χρόνου...γι' αυτό...καταλήψεις για όλους τους λόγους του κόσμου.








βίντεο απο την παρέμβαση των μαθητών του 2ου και 12ου γυμνασίου Ιλίου στο δημαρχείο Ιλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου