Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

λίγα λογια για τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Στις 18/9 δολοφονείται στο Κερατσίνι από χρυσαυγίτες ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας. Από τις πρώτες ώρες ξεκινά από τα ΜΜΕ μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης, μιλώντας για οπαδικές διαφορές ή προσωπικά προηγούμενα. Παρ' όλα αυτά, την επόμενη μέρα πολλές χιλιάδες κόσμου- περίπου 15 χιλιάδες αντιφασίστες/στριες- που δεν χάφτουν την παραμύθα των ΜΜΕ, συγκεντρώνονται στο Κερατσίνι και μέσα σε ένα εξεγερσιακό κλίμα οργής αλλά και θλίψης συγκρούονται με την αστυνομία αλλά και με μια χούφτα φασιστών που βγήκαν από τις τρύπες τους και στάθηκαν δίπλα στα αδέρφια τους τους μπάτσους... Ταυτόχρονα σπάζονται τράπεζες και μαυραγορίτικα, ενώ γίνεται επίθεση στο ΑΤ Κερατσινίου. Οι μπάτσοι γιορτάζουν τη δολοφονία με ξύλο, συλλήψεις και την τύφλωση ενός διαδηλωτή από ευθεία βολή δακρυγόνου.
Μπροστά στο φόβο εξάπλωσης της κοινωνικής οργής, σύσσωμος ο συστημικός συρφετός (ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα, καλλιτέχνες) ξεκινά μια καμπάνια θεσμικού "αντιφασισμού". Και ενώ μέχρι τώρα η χρυσή αυγή παρουσιαζόταν ως ο αντισυστημικός σωτήρας, ξαφνικά αποκαλύπτονται οι βαθιές της ρίζες στο σύστημα: τα μπραβιλίκια, τα έμμισθα τάγματα εφόδου, οι στενές επαφές με τους μπάτσους και το στρατό και, εν τέλει, ότι αυτή η δολοφονία κάθε άλλο παρά μεμονωμένο περιστατικό είναι.
Αντίθετα, εντάσσεται σε μια ευρύτερη διαδικασία κοινωνικού και συστημικού εκφασισμού που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια. Από τη μία το σύστημα με μια ακροδεξιά πολιτική (πογκρόμ μεταναστών, στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταστολή καθετί διαφορετικού) καλλιεργεί το συντηρητισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Από την άλλη, κάθε είδους φασισταριό επιτίθεται με κάθε ευκαιρία και υπό την κάλυψη και την ανοχή της αστυνομίας σε μετανάστες και αγωνιστές. Το είπαμε και το ξαναλέμε: η δημοκρατία σας βρωμάει φασισμό. Ποιος από όλους αυτούς που θρέψαν τη χ.α. μίλησε ποτέ για τις επιθέσεις ή τους θανάτους μεταναστών; Ο μόνος λόγος που το κράτος επιλέγει τώρα να βάλει στο στόχαστρο το παραπαίδι του, που ακούει στο όνομα χρυσή αυγή, είναι ότι η δολοφονία του Παύλου μπροστά στους φίλους και γείτονες του, με την αστυνομία να μένει άπραγη, δεν μπορεί να συγκαλυφθεί με  επικοινωνιακά παιχνίδια. Και γιατί η χρυσή αυγή το τελευταίο διάστημα είχε αρχίσει να «ξεφεύγει».
Όλος αυτός ο καταιγισμός των εξελίξεων μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα δείχνει την ανάγκη του συστήματος να τελειώνει με όλους εκείνους τους μηχανισμούς που δεν μπορεί να ελέγξει.  Έτσι, μέσα σε δυο βδομάδες  βάζει στην άκρη τη χ.α. ενώ, ταυτόχρονα, αποσιωπά όλη αυτή την αντιφασιστική οργή που ακολούθησε τη δολοφονία . Το κράτος λοιπόν, αναλαμβάνει το ίδιο, μόνο του, τη διάχυση του «αντιφασιστικού» λόγου. Η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ομαλότητα πρέπει να νικήσουν. Με απώτερο σκοπό να «μη κουνιέται φύλλο».
Όσοι νομίζουν ότι ο φασισμός τσακίζεται με εκκαθαρίσεις της αστυνομίας από χ.α., με το Μιχαλολιάκο με χειροπέδες ή με «αντιρατσιστικά» νομοσχέδια και «αντιναζιστικές» καταγγελίες ,μάλλον είναι επικίνδυνα αφελείς. Ο φασισμός  βρίσκεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους πατριωτικούς λόγους των βουλευτών, στις ελληνικές σημαίες των διαφημίσεων, στην πειθαρχεία του σχολείου. Και για όσους προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι μαχαιροβγάλτες φασίστες και ο κόσμος του αντιφασισμού είναι το «ίδιο άκρο» η επιμονή μας, η αλληλεγγύη και ο αγώνας μας για αξιοπρέπεια και ελευθερία θα τους συντρίψει.  Θα μας βρίσκουν μπροστά τους στους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές. Ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό,  το σεξισμό και κάθε είδους εξουσία και καταπίεση.
Υ.Γ. Για άλλη μια φορά το  «υπερήφανο φρόνημα των ελληνόψυχων» έλαμψε με τους «αγωνισταράδες» της χ.α να εγκαταλείπουν το πλοίο, κάνοντας αποκαλύψεις με γυρισμένες πλάτες στην κάμερα και «δίνοντας κόσμο».



το παρόν κείμενο που δημοσιεύουμε στο blog, βρίσκεται στο 11ο τεύχος του "επιθετικού προδιορισμού", το οποίο θα κυκλοφορήσει σις γειτονιές μας χέρι-χέρι τις επομενες ημέρες...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου