Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Για την εκδήλωση του Θερσίτη στις 22/6 και την στάση του δήμου Ιλίου

Κείμενο που μοιράζεται πόρτα-πόρτα και χέρι-χέρι στη γειτονιά:



















Λίγα λόγια για την εκδήλωση του Θερσίτη στις 22/6 
στο δημόσιο-υπαίθριο πάρκινγκ της οδού Νέστορος και Χρυσηίδος.

Την Παρασκευή 22/6 ο Θερσίτης διοργάνωσε εκδήλωση στο δημόσιο-υπαίθριο πάρκινγκ της οδού Νέστορος και Χρυσηίδος ενάντια στην αποστείρωση της πόλης μας- κάτι που ο δήμος Ιλίου χρόνια τώρα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβάλει. Ήταν μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ένας χώρος με μουσικές,  χρώματα,  φωνές και γέλια που ως εκείνη τη μέρα χρησίμευε απλά για το παρκάρισμα αυτοκινήτων. Kαι πιο πέρα, ήταν μια κίνηση να συναντηθούμε, να επικοινωνήσουμε τις αγωνίες μας εμείς οι από κάτω, ενάντια στο καθεστώς που μας θέλει μόνους και μόνες να παλεύουμε με τη φτώχεια και τη μιζέρια, ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό που διεκδικεί να γίνει συνθήκη ζωής.

Από την Πέμπτη 21/6 είχαμε φροντίσει να ενημερώσουμε τον κόσμο που παρκάρει τα αυτοκίνητά του για την επικείμενη εκδήλωση. Αφήσαμε σημειώματα σε κάθε αυτοκίνητο που υπήρχε στο πάρκινγκ και τοποθετήσαμε κορδέλα γύρω από το πάρκινγκ προκείμενου να ενημερωθεί καλύτερα η γειτονιά.


Την Παρασκευή το πρωί, όμως, ο δήμαρχος άρχισε τα δικά του... Έστειλε τη δημοτική αστυνομία να απομακρύνει τις κορδέλες και τα ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα το πάρκινγκ, ενώ μέχρι τις 10 το πρωί ήταν άδειο, να ξαναγεμίσει με αυτοκίνητα. Αν προσπαθήσουμε να κρίνουμε ψυχολογικά την κίνηση του δημάρχου να σαμποτάρει την εκδήλωση γεμίζοντας με αυτοκίνητα το πάρκινγκ θα οδηγούμασταν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν ηλίθιο εμμονικό, αλλά την περίπτωσή του δεν μπορούμε να τη δούμε μόνο από κλινική πλευρά. Η κίνησή του αυτή είχε καθαρά πολιτικά κίνητρα. Είναι η συνέχεια της πολιτικής του δήμου να πνίξει κάθε αντίθετη προς αυτόν φωνή. Έτσι εδώ και λίγα χρόνια έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου λογοκρισία, είτε κατεβάζοντας τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αφίσες από τους τοίχους των γειτονιών μας, είτε προσπαθώντας να σαμποτάρει κάθε τι που είναι αντίθετο σε αυτόν ή δεν ελέγχεται από αυτόν (και για να μην ξεχνιόμαστε: την ίδια ώρα δυο τετράγωνα πιο κάτω στην πλατεία Θηλέων πραγματοποιούνταν συναυλία του δήμου Ιλίου.)

Η αλητεία όμως δεν τελειώνει εκεί. Ενημερωθήκαμε από τους γείτονες ότι την προηγούμενη μέρα άγνωστα άτομα περνούσαν από τη γειτονιά και ενημέρωναν τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους ότι «θα έρθουν οι αναρχικοί, θα κάνουν φασαρίες, θα προξενήσουν φθορές» και λοιπές γραφικότητες. Και δύο είναι οι πιθανοί αυτουργοί αυτής της ηλίθιας προσπάθειας τρομοκράτησης της γειτονιάς: είτε τα τσογλάνια του δημαρχείου, είτε τα τσογλάνια του Α.Τ ΙΛΙΟΥ, τα οποία συνεχώς περνούσαν με τζιπ και περιπολικά φορτωμένα αντρίλα και έτοιμα για τσαμπουκά μπροστά από το χώρο της συναυλίας θέλοντας ουσιαστικά να προκαλέσουν τον κόσμο που παρευρισκόταν στην εκδήλωση.

Ο Θερσίτης, στέκι αναρχικών που δραστηριοποιείται στην περιοχή πάνω από μια δεκαετία, θα στέκεται πάντα απέναντι σε αυτούς που θέλουν μια γειτονιά που να θυμίζει άσυλο, με μισοκοιμισμένους κατοίκους που ψωνίζουν και μετά πάνε σπίτι τους από τον ποδηλατόδρομο. Μια καθαρή πόλη από κάθε πολιτικό μήνυμα στους τοίχους, γεμάτη μπάτσους σε κάθε γωνιά, να σταματούν όποιον δεν τους αρέσει η φάτσα του. Γιατί ζητούμενο είναι να δημιουργούμε στην πόλη τόπους συνάντησης των από κάτω, εκεί όπου εστίες συλλογικής αμφισβήτησης μπορούν να ξεδιπλωθούν. Ζητούμενο είναι να ξαναζωντανέψουμε τις γειτονιές μας με γλέντια, συναυλίες, συλλογικές κουζίνες, χαριστικά-ανταλλακτικά παζάρια και κινήσεις αλληλεγγύης. Να ξεσηκώσουμε τις γειτονιές μας με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και με οδοφράγματα ενάντια στη λεηλασία των ζωών μας. Να σταθούμε ο ένας διπλα στον άλλον και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, μακριά από ειδικούς, τοπικούς παραγοντίσκους, φασίστες και μπάτσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου